Nanoukasteel

boekverslag De diefstal van mijn jeugd

Zakelijke gegevens:

 

Titel: De diefstal van mijn jeugd.

Auteur: Natascha Kampusch, in samenwerking met Heike Gronemeier en Corinna Milborn.

Uitgever: De  Boekerij bv, 2010

 

Hoofdpersonen:

Natascha Kampusch, Wolfgang Priklopil.

 

Bijfiguren:

Moeder van Natascha, moeder van Wolfgang.

 

Dit verhaal is verteld in de ikvertelsituatie,

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal,

het verhaal speelt zich vooral in de kelder van Priklopil af.

 

Samenvatting

 

Toen Natascha Kampusch in 2006 ontsnapte, na 8,5 jaar gevangen te hebben gezeten, stonden  alle kranten en tijdschriften er vol mee.

Ze stond overal in het nieuws, en heeft het boek ‘De diefstal van mijn jeugd’ geschreven. Het boek is een biografie van haar.

De media twijfelt aan haar verhaal, en willen bewijs zien.

 

Natascha is 10 jaar oud, en ziet er wat mollig uit en haar ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar moeder.  Haar moeder heeft een eigen winkel. Ook heeft ze 2 zussen die bij haar geboorte al volwassen zijn.

Natascha is graag bij haar oma omdat ze daar een veilig en warm gevoel krijgt.

 

Als Natascha na een ruzie naar school wil lopen ziet ze een wit bestelbusje. Ze hoorde wel de nieuwsberichten over meisjes die ontvoert zijn en dood terug zijn gevonden, maar dacht dat het haar niet zou overkomen.

Toch was ze wat bang voor het busje, maar ze vond dat ze zich wat stoerder moest gedragen.

 

Als ze voorbij het busje loopt pakt de man haar die ernaast staat en gooit haar achterin.

Ze rijden naar het huis van Wolfgang Priklopil, de ontvoerder.

Als ze aankomen bij het huis wordt ze in een kelder opgesloten van amper 5 m₂.

Langzaam begon ze een band met Wolfgang op te bouwen, hij liet haar steeds meer vrij. Ze mocht soms naar boven, en later zelfs naar buiten.

Ook kreeg ze in haar kelder meer spullen zodat ze zich er beter voelde.

Zo kreeg ze een gasstel zodat ze zelf eten kon maken als Wolfgang’s moeder er was in het weekend.

Ze kreeg een hoogslaper met daaronder een bureau. Haar boeken en schriftjes die ze bij zich had mocht ze houden, maar de rugzak is verbrand. Er stond een tv, een radio en ze mocht de muren in een andere kleur schilderen

 

De politie is ondertussen aan het zoeken naar Natascha maar vinden niks. Als ze bij Wolfgang’s huis komen doorzoeken ze het huis, maar niet goed.

Natascha zit nog steeds opgesloten in de kelder.

 

Natascha kreeg meer vrijheid in de loop der jaren, en mocht ze boven de kelder komen. Daar moest ze schoonmaken en andere klusjes doen. Maar om zeker te weten dat ze niet weg zou lopen moest ze de klusjes schaars gekleed doen, zodat ze uit schaamte niet weg durft te lopen.

 

Als Natascha wat ouder wordt krijgt ze steeds zwaarder werk te doen, zoals helpen met de verbouwing van het huis. Door dit werk wordt ze wel sterker, maar als ze iets niet goed deed werd ze geslagen, of werd haar keel dichtgeknepen tot ze bijna knock-out was.

 

Nog steeds werd Natascha veel gecontroleerd door Wolfgang, dat gebeurde door een babyfoon. Dit deed hij zodat ze afhankelijk van hem werd, hij kon bepalen wanneer het licht aanwas in de kelder en wanneer niet. Of wanneer ze tv mocht kijken.

 

Als Natascha moet helpen met het witte busje schoonmaken krijgt Wolfgang een telefoontje, hij loopt even weg en keert Natascha de rug toe.

Op dat moment ziet Natascha kans om te ontsnappen en rent weg. Ze stopt pas met rennen als ze 3 mensen tegen komt, ze vraagt hen om haar te helpen, maar ze lopen gewoon door.

Als Natascha bij het huis van een oude vrouw komt en haar vraagt de politie te bellen is Wolfgang nergens te bekennen.

 

De politie arriveert, en Natascha wordt meegenomen naar het bureau. Daar moet ze een verklaring afleggen, en ziet ze haar moeder weer, die haar wel herkent.

 

Als Natascha weer met het gewone leven verder wil, zit ze opgesloten door alle media. Vrij is ze daarna dus nooit echt geweest.

 

Over de auteur

 

Het hele verhaal gaat over de auteur. Dus als je de samenvatting leest weet je meer over de auteur.

 

Mening

 

Het is een heftig boek om te lezen. De tijd die ze in de kelder doorbrengt is erg langdradig, omdat er bijna elke dag hetzelfde gebeurd.

Je ziet hoe Natascha aan het veranderen is en in zichzelf blijft geloven.

Het lezen ging in het begin niet echt goed ik me niet goed kon identificeren met Natascha.

 

Extra opdracht 

Schrijf een ander slot aan het verhaal.

 

Natascha zit ongeduldig in de kelder te wachten tot Wolfgang terug komt van de supermarkt zodat ze naar boven kan.

Maar er komt niemand. Natascha denkt dat ze iets fout heeft gedaan en dat Wolfgang morgen wel langs zal komen, per slot van rekening had ze nog eten liggen wat ze klaar kan maken.

 

Als Natascha de volgende avond  nog niks van Wolfgang hoort wordt ze bang, ze probeert de 2 houten deuren kapot te trappen, maar er zit een betonnen deur achter die ze nooit open krijgt.

Ze zat daar in een kleine kelder te wachten op haar dood

Maak jouw eigen website met JouwWeb